Ziua Pământului – 2016


În fiecare an, Ziua Pământului 22 aprilie marchează aniversarea naşterii mişcării ecologiste moderne. Ziua Pământului este azi cel mai mare eveniment de mediu din lume, e o zi sărbătorită de mai mult de un miliard de oameni şi o zi în care ne dorim să schimbăm comportamentul uman şi să provocăm schimbări în politica de mediu.

Considerăm că importanţa protejării mediului nu este doar o modă a ultimelor decenii, ci o necesitate pe care fiecare dintre noi ar trebui să o conştientizeze. Cele mai importante cauze care au dus la deteriorarea mediului înconjurător sunt: creşterea populaţiei, dezvoltarea activităţilor industriale şi poluarea.

Colegiul Tehnic “Mediensis” Mediaş a ales să marcheze această zi prin organizarea celei de a 4-a ediţii a Concursului de arte plastice şi eseuri “Ziua Pământului”. În fiecare an activităţile noastre au fost în concordanţă cu tema propusă, la nivel mondial, de organizaţia internaţională Earth Day Network. Astfel, temele din anii precedenţi au vizat preocupările noastre constante pentru protejarea mediului înconjurător:
2013 – Faţa schimbărilor climatice (The face of Climate Change)
2014 – Oraşe verzi (Green cities)
2015 – E timpul nostru să conducem (It”s our time to lead).
Pentru 2016 tema este “Copaci pentru Terra (Trees for the Earth)”. Planeta noastră pierde în prezent peste 15 miliarde de copaci în fiecare an (echivalentul a 48 de terenuri de fotbal la fiecare minut). Protejând pădurile care există în prezent şi plantând noi copaci vom contribui la trei obiective majore:
• Atenuarea schimbărilor climatice şi a poluării;
• Protejarea biodiversităţii;
• Sprijinirea comunităţilor şi a mijloacelor lor de trai.

Astăzi, lupta pentru un mediu curat se impune pregnant, deoarece ravagiile schimbărilor climatice devin tot mai evidente în fiecare zi. Stă în puterea noastră să schimbăm comportamentul uman faţă de natură. Cum? Pentru a schimba lumea trebuie să începem prin schimbarea propriul mic colţ de lume. Schimbarea nu este posibilă fără cunoaştere şi deci fără educaţie.

Alături de noi în acest demers au fost partenerii din anii precedenţi: d-na Anca Băra – reprezentanta Eco-Sal Mediaş, d-na Anamaria Szabo – reprezentanta Asociaţiei de Turism şi Ecologie Dianthus şi d-na Angela Păucean de la Casa Gazelor Naturale Mediaş.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu